joi. ian. 21st, 2021

Interviu cu medicul stomatolog Palamari Ana-Maria: “Igiena exemplară trebuie educată menținută și păstrată încă din copilărie”

9 min read
Interviu cu medicul dentist Palamari Ana-Maria: “Igiena exemplară trebuie educată menținută și păstrată încă din copilărie”

Interviu cu medicul dentist Palamari Ana-Maria: “Igiena exemplară trebuie educată menținută și păstrată încă din copilărie”

Medicul stomatolog Palamari Ana-Maria a oferit un interviu pentru Sănătate și Familie. Am dezbătut cele mai interesante subiecte ale momentului, de la producedurile stomatologice în perioada pandemiei, până la coronițele de aur, albirea dentară pentru dinți ca la Hollywood, precum și măsurile de prevenție, care se iau încă din copilărie.

Pentru început, să facem cunoștință. Întâi și întâi… ce este stomatologia?

La un simplu search pe Google spune că se ocupă cu studiul formațiunilor anatomice și tratarea bolilor care apar la nivelul cavității orale. Simplificat, așa este 🙂

Cine este medicul stomatolog?

Este acea persoană care practică stomatologia 🙂 Cel căruia îi încredințăm sănătatea zâmbetului nostru și cel care asigură funcționalitatea acestuia

Carte de vizită

Numele meu este Palamari Ana-Maria, sunt medic stomatolog. Din momentul în care am ales să merg pe acest drum nu am regretat niciodată alegerea făcută. Nu spun că nu am întâmpinat greutăți, dar dragostea pentru ceea ce fac și satisfacția în urma rezultatelor mă fac să revin de fiecare dată la aceeași concluzie: a meritat!

Trebuie evitate vizitele la un medic stomatolog tânăr?

Din punctul meu de vedere, al unui medic stomatolog tânăr, răspunsul ar fi: NU. Un medic TANAR nu este echivalent cu un medic RAU. Într-adevăr are mai puțină experiență, abia își începe cariera medicală.

Dar să fii medic în zilele noastre înseamnă sa ÎNVEȚI MULT, mult, încontinuu pe parcursul întregii cariere. Sunt medici cu titluri universitare care continui să învețe pentru a ține pasul cu tot ce-nseamnă medicină actuală, medicină performantă. Sa ținem cont și de faptul ca meseria noastră înseamnă să iei decizii în fiecare zi, pentru fiecare fiecare pacient individual.

Deciziile pe care le luăm sunt extrem de importante pentru rezultatul final pe care îl vom obține!

Într-adevăr. există stereotipuri vizavi de vârsta medicului dar faptul că ei sunt conștienți și deschiși pentru a asimila noi informații este un mare plus pentru că asta permite să iei decizii nestandarde, corecte, poate unele la care un medic experimentat ar avea rezerve.

Până la urmă oricum prioritatea noastră rămâne REZULTATUL adică un act terapeutic corect și confortabil pentru pacient.

Procedurile dentare pe perioada pandemiei

Înainte de toate aș dori să vă întreb ceva ce e pe buzele tuturor. Ținând cont de pandemia cauzată de acest virus- SARS CoV-2 (coronavirus), cât de periculoasă este o vizită într-un cabinet dentar?

Cum din păcate suntem în această situație deja nu prima lună există niște protocoale clare și precise vizavi de abordare și comportamentul într-o unitate medico-sanitară cum este cabinetul stomatologic.

Conformarea și respectarea acestora diminuează semnificativ orice risc permițându-ne să ne desfășurăm activitatea în condiții de maximă siguranță.

Se lucrează mai greu cu toate echipamentele de protecție?

Din păcate da. Pentru noi ca și medicii greu din punct de vedere fizic, iar pentru pacienți este greu din punct de vedere psihologic. Neobișnuiți să ne vadă atât de blindați majoritatea sunt într-o ușoară stare de alertă pe tot parcursul ședinței. La clasica frică de “medicul dentist” și “freza lui care provoacă durere” se adaugă “oare chiar este atât de grav toată situația in care ma aflu?”. Dar toate aceste măsuri își fac ușor drum in rutina noastră “normală” Și toate aceste reticienta sunt tot mai rar.

Clienții sunt mai reticenți? Pun întrebări?

Cum am menționat și mai devreme ne aflăm în această situație deja de peste șase luni. În mare oamenii vin deja cu “tema făcută” și ne calcă pragul cunoscând regulile minime pe care trebuie să le respecte. Într-adevăr întâlnim și oameni sceptici sau care se opun acestor reguli suplimentare dar cu răbdare și argumente într-un final se conformează. Aceștia sunt excepțile.

A fost afectată activitatea de toate aceste reguli?

Afectată nu știu dacă este chiar cel mai potrivit cuvânt în acest context mai degrabă mai consumatoare de timp. Cel mai important este ca ne putem exercita meseria în continuare. Acele trei luni de autoizolare obligatorii consider că au fost extrem de stresante pentru pacienții noștri care aveau nevoie de ajutor și extrem de frustrant pentru noi, medicii, care nu-i puteam ajuta cu nimic.

Aș vrea să remarc colegii mei din serviciile de urgență care au fost nevoiți să preia asupra lor tot acest val al problemelor dentare acute. Nu i-am invidiat o clipa, doar ei știu prin ce au trecut.

Oricât de pompos sună, pentru mine ei chiar sunt niște eroi.

Ați mărit prețurile?

Nu. Din fericire nu.

Ce trebuie să știe pacienții despre vizitele la denstist

Cine credeți că ar trebui să vină mai des la proceduri? Tinerii?

Nu. Categoric nu. Primii dințișori apar în jurul vârstei de 6 luni, respectiv încă din jurul acestei vârste mama trebuie să îi adreseze medicului stomatolog întrebări despre cum când și în ce ordine apar dințișorii și cum să aibă grijă de ei pentru ca bebelușul sa se transforme într-un tânăr, după într-un adult cu o dantura sănătoasă.

Igiena exemplară trebuie educată menținută și păstrată încă din copilărie, odată cu apariția primul dințișor în gurița iar prima vizită, o “vizită de cunoaștere și cercetare” cum îmi place să o numesc este indicată chiar din primul an de viața.

Să discutăm puțin și despre cele mai frecvente afecțiuni dentare! Care sunt mai afectați: dinții sau măselele?

Hmmmm… Am putea dezbate mult acest subiect pentru că este foarte vast și implică multe variabile.

Ceea ce trebuie să știm și nu obosesc să repet și pacienților mei este că bacteriile preferă suprafețele rugase, acestor caracteristici într-adevăr corespund mai mult premolarii și molarii(măselele). Dar asta nu înseamnă că dinții din zona frontală(dinții) sunt scutiți de această soartă.

Ceea ce trebuie să știm este că periuța cu pasta de dinți folosită în tandem minim de două ori pe zi, minimalizează semnificativ riscul de apariție a cariilor.

De ce dor dinții?

Din păcate in Stomatologie când dinții DOR este echivalent cu probleme complexe. Cel mai des asta presupune afectarea nervului, sacrificiu de țesut dentar, sacrificii financiare (probleme mici=costuri mici; probleme mari=costuri mari) și nu in ultimul rând sacrificiu de timp- ședințe lungi și mai multe ca și număr. De aceea prevenția și detectarea problemelor in faza inițială ne țin departe de durere!

Ce proceduri sunt dureroase?

In stomatologia modernă deja nu mai putem vorbi despre DURERE. Evoluția medicinii și a substanțelor anestezice ne permit ca orice manopera sa se desfășoare cu minim disconfort pentri pacient.

Exista totuși un “DAR”. Durerea exista. Doar ca nu este pe scaunul medicului dentist. Aici ma refer la durerea din perioada de recuperare și anume: după extracții, după tratamente endodonție mai laborioase, ceea ce este absolut normal, dar și aici lucrurile se pot atenua prin administrarea analgezicelor și antiinflamatoarelor.

De aceea încurajez pe toată lumea sa uite de preconcepția: medic dentist = durere! Și sa meargă cât mai dea la controalele de rutina.

Categoric fiecare persoana are un anumit PRAG de durere. Ba mai mult, am întâlnit pacienți cu grade diferite de durere stânga fata de dreapta, jos fata de sus. Toți suntem diferiți și individuali. Ceea ce este frumos și nu interfera cu actul nostru terapeutic. Revenind la anestezicile moderne, cu o cantitate minima de anestezic reducem durerile și celor mai sensibili pacienți!

De ce sunt atât de mulți pacienți cărora le este frică de dentist și cum procedați în cazul lor?

Cavitatea bucală totuși este o zonă foarte intimă, de aceea pacienții când se prezinte la noi și își împărtășesc problemele cauta înțelegere și ajutor. Scopul nostru este să îl ascultăm, să îl auzim, să îl ajutăm, toate acestea in condiții de maxim confort pentru pacient. Ideal sa fie rapid și bine!

Stomatologia este scumpă?

Depinde de unghiul din care este privită și de ochiul privitorului.

Nu m-aș focusa neaparat pe răspunsul la acesta întrebare cât as vrea sa spun ce este ieftin: PREVENTIA! Tot timpul prevenția va costa mai puțin decât tratamentul. Tocmai din acest motiv chemam pacienții la controalele regulate, o data la 6 luni.

Pentru a detecta din timp problema! Oricând și oriunde un detartraj va fi mai ieftin decât un tratament complex al gingiilor, o plomba mai ieftină decât un tratament de canal, un tratament de canal mai ieftin decât o coronița, iar o coronița mai ieftină decât un implant.

De aceea as vrea sa transmit pacienților sa pașească cu curaj, mai des, pragul medicului sau stomatolog și sa tina cont: cu cât mai repede o face, cu atât mai ieftin scapă 🙂

Ne uităm la televizor și vedem dinți impecabili, pe când în viața reală rar vedem persoane cu o dantură atât de alba! Dinți albi exista doar in Hollywood?

Nu desigur. Pur și simplu există mai multe nuanțe de alb. De obicei noi ne ghidăm după un cod de culori standard care cuprinde aceste nuanțe de alb pe care le regăsim în mod normal în natură. Mai exista un alt cod de culori, anume de ACEL ALB, care îl putem obține cu ajutorul fațetelor.

Dacă apelam la fațete acolo vorbim deja de mai multe posibilități, schimbat culoarea, foarma, uneori poziția, sau mai putem apela la albirea dentară în urma căreia putem obține dinți cu câteva nuanțe mai deschise toate care se încadrează în cheia noastră de culori standard așa că dacă ne dorim anume ACEL alb, fetele sunt singura soluție.

Este dureroasă procedura de albire?

Procedura în sine nu, dar după poate apărea o sensibilitate care poate fi înlăturată printr-o terapie de întărire a smaltului. Un alt aspect de care trebuie sa fim conștienți este faptul că procedura trebuie repetata odată pe an pentru întreținerea rezultatului.

Coronițele aurii nu mai sunt la modă. Ce le-a înlocuit?

Cine a spus că nu sunt de actualitate? Ba din contră! În lumea Rapp-ului sunt in voga așa numiții GRILLZ, sunt niște proteze mobile ca să le zic așa 🙂 din aur, cu diamante sau alte pietre prețioase. Adevărate bijuterii!

Iar dacă lăsăm la o parte aceste bijuterii și să vorbim despre uzuale coronițe confecționate din aur, as vrea sa punctez că într-adevăr aurul este unul dintre materialele cele mai biocompatibile cu organismul nostru, dar este totuși un material moale iar tehnica prelucrării lui este complexă.

În anul 2020, când avem la dispoziție atâtea alternative de materiale care corespund și cerințelor cele mai exigente atât ca funcționalitate cât și estetică nu văd de ce am apela la Aur 🙂

Pentru a avea dinți albi, trebuie să renunțăm la țigări și cafea?

Nu, doar ca pacienții care preferă consumul acestora trebuie să fie conștienti de consecințele acestora și aici mă refer la acumularea de placă, respectiv colorațiile dinților. Aici le venim noi în ajutor cu pachetul de igienizare profesională care înseamnă detartraj+periaj+airflow.

Detartrajul la 6 luni, mit sau realitate?

Da, detartrajul este recomandat să îl facem odată la șase luni însoțit și de periajul profesional.

Ce este dușul bucal?

Dușul bucal este un dispozitiv pe care le recomand călduros tuturor. Ceea ce vreau să subliniez încă de la început este că nu înlocuiește periajul dentar, doar îl completează! Este echivalent cumva cu ața dentară, funcționează expulzand un jet puternic de apă care permite curățarea resturilor alimentare din locurile greu accesibile pentru periuța de dinți.

Și, în încheiere, să lămurim un aspect: măselele de minte apar doar la cei care au minte?

Măselele de minte au primit această denumire pentru că sunt ultimele care apar în cavitatea bucală, de obicei după vârsta de 18 ani când deja suntem formați ca și personalități. Fiind ultimii de obicei nu au loc unde să erupă sau din start traiectul lor nu este unul favorabil și atunci au indicație de extracție.

Afirm asumat, vă asigur: nu se întâmplă nimic cu capacitățile noastre intelectuale după extracția lor, oricât ne-am dori asta asta nu, nici nici spre bine spre rău.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.