joi. ian. 21st, 2021

INTERVIU Dr. Carmen Trufaș, medic stomatolog, Clinica Dentară Trufaș. Despre provocările specialiștilor în contextul actual

6 min read
loading...

Care sunt provocările medicilor stomatologi în zilele noastre? Cum poți să fii un bun specialist, dar și om, în același timp? De ce au nevoie pacienții? Vom răspunde la aceste întrebări, în cadrul unui interviu cu doamna doctor Carmen Trufaș, de la Clinica Dentară Trufaș.

Doamna doctor Carmen Trufaș a absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității Titu Maiorescu. Este membră a Colegiului Medicilor Dentiști din București și membru SSER (Societatea de Stomatologie Estetica din Romania).

Este și absolventă a Colegiului de Tehnică Dentară al Universității de Medicină și Farmacie, Carol Davila din București. A profesat inițial ca technician dentar timp de 11 ani, urmând să aleagă carieră ca medic stomatolog, considerând că are nevoie să fie mai aproape de pacienți, pentru că în laboratorul de tehnică dentară nu avea acces decât la o mică părticică a lor, prin acele amprente și mulaje după care le creiona zâmbetele.

loading...

„Un stomatolog readuce zâmbete. La noi oamenii pot veni la noi triști, supărați, fără zâmbet, iar noi le putem readuce zâmbetul. Acesta este instrumentul nostru, al stomatologilor, suntem artizani de zâmbete”, consideră medicul stomatolog Carmen Trufaș.

Nu doar medic stomatolog, ci și om

Dincolo de profesia de medic stomatolog, pe care o practică de peste 10 ani, dr. Carmen Trufaș este om. Și este un om preocupat de semenii săi. Ca specialist, se documentează permanent pentru a descoperi cele mai moderne și potrivite tehnici și aparate pentru pacienții săi. Face cursuri, în special cu cei mici, la grădinițe, de profilaxie orală. Și ajută oamenii, prin intermediul unui ONG, Meriți Iubire.

„Organizația Meriți Iubire are o poveste și ceea ce mă ghidează pe mine în viață este că, mai presus de orice abilitate trebuie să-ți dezvolți, cel mai mult este să îți manifești abilitatea de a fi om. Cel mai important lucru este să te cunoști pe tine. În nicio profesie nu îi poți ajuta pe ceilalți, dacă nu te cunoști pe tine. Ca să dăruiești iubire, trebui să ai iubire. „

Poți afla mai multe despre Meriți Iubire de pe site-ul organizației.

Din fericire, vremurile s-au schimbat și iată, medicii sunt și ei oameni! Specialistul nu mai este doar cel care îți rezolvă problema de sănătate, ci îți alină și alte dureri, uneori chiar sufleteți.

Doamna doctor Carmen Trufaș ne vorbește și despre cei care încă mai au frică de dentist:

„Sunt atentă la nevoile pacienților. Când există frici reale, atunci dau maxim din a găsi soluția să rezolvăm. Oamenii au trăit niște traume, au aflat niște povești. Avem internetul la îndemână care este foarte bun, din foarte multe puncte de vedere, însă este și dăunător din anumite puncte de  vedere. Nu luăm informația la prima mână.”

Extracția molarului de minte, între mit și realitate

Deși tehnologia și metodele de tratament au evoluat, există foarte mulți români care se tem să meargă la dentist. Ne-am întrebat de ce există această frică de stomatolog și cum procedează un specialist când trebuie să trateze acești pacienți.

„Vin oameni speriați, cu frici reale. Și-au pierdut dinții într-un accident. Au avut niște extracții sau intervenții spectaculoase. Unii care sunt mai trecuți așa de 50 de ani au mai prins așa niște etape în care aparatura nu era atât de dezvoltată.

Acum tehnologia, materialele, metodele sunt atât de sofisticate. Există inhalosedare, relaxări, terapii, vorbit, ce vrei, răbdare, confort pe scaun. Poți, cu răbdare, să depășești acel disconfort al pacientului. „

O mare teamă a pacienților apare când este vorba despre extracția molarului de minte. Medicul ne explică faptul că fiecare pacient are o situație diferită din cauză căreia se ajunge la recomandarea extragerii molarului de minte, așadar informațiile pe care pacientul le află de pe internet sau de la alte persoane se pot dovedi a fi nejustificate și nepotrivite situației în care se află.

„Toată lumea vine speriată despre extracția moralului de minte. Toată lumea spune că a intrat pe internet și a văzut imagini și a citit povești. Însă există mai multe situații în care se extrage molarul de minte: există molari de minte erupți corect, care trebuie scoși pentru că s-au stricat sau încurcă un anumit tip de lucrare. Există molari de minte semiincluși care nu au ieșit în totalitate, din varii motive, și care trebuie eliminiați și există și molari de minte care nu au ieșit și care nu vor ieși niciodată, pentru că nu au avut voie să iasă din cauza structurii osoase, a maxilarului sau a celorlalți dinți. „

Ce face un medic stomatolog când se confruntă cu un pacient care se teme de dentist ?

„Tu, doctor, asumă-ți limitele, explică-i pacientului, ai răbdare, cu el și înțelege că omul ală nu știe și că este și speriat și că are o problemă pe care vrea să o rezolve. Atunci, ai nevoie de răbdare, de abilități de psihologie și profesionale, în domeniul tău. Îi dai încredere, pentru că pacientul o să vadă că știi ce spui, că faci ce spui și că ai răbdare cu el. Atunci se formează o relație foarte puternică.

Dacă doctorul nu poate să câștige încrederea unui pacient, pentru că încrederea înseamnă siguranță, nu au cum să lucreze împreună. Dacă pacientul, orice ar face doctorul, el și-a propus să vadă doar partea negativă a lucrurilor și doar să-l contrazică și să-i zică uite ce am citit, uite ce informații am avut din altă parte, nici nu știi dacă sunt de specialitati. Atunci trebuie să caute alt specialist în care are încredere. „

Cum funcționează cabinetele stomatologice în contextul pandemiei de Coronavirus?

Am discutat cu doamna doctor Carmen Trufaș și despre provocările pe care le-a întâlnit în ultimele luni, de când trăim cu toții în pandemie COVID-19. Ne-a asigurat că nu avem de ce să ne temem în legătură cu vizita la dentist, pentru că toate măsurile sunt asigurate.

Eu vorbesc acum despre mine, despre clinica mea (n.r Clinica Dentară Trufaș). Lucrurile erau foarte bine puse la punct și înainte. Noi aveam dezinfectanții pe care îi avem și acum. Aveam echipamentul de protecție, cu botoși pentru încălțăminte, cu protecție pentru păr, de unică folosință sau cele de bumbac. Halatele: nu am lucrat niciodată fără halate. Nu am lucrat niciodată fără mănuși, fără mască, fără ochelari sau vizieră.

Este totuși, și responsabilitatea pacientului de a respectă normele de siguranță, de a se spăla pe mâini, a purta mască și a păstra distanțarea socială.

Fiecare pacient, din respect pentru el, familia lui și pentru medicul pe care îl tratează, pentru că protejând medicul, te protejezi pe tine. Ai o problemă? Programează-te telefonic. Ești în trecere? Respectă distanțarea! Să evităm contactul cât mai mult.

Mai multe informații despre Clinica Dentară Trufaș găsești pe website-ul oficial și pe pagina de Facebook.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.