joi. ian. 21st, 2021

Credea că suferă de dureri mensturale, dar a aflat că are cancer în stadiul 3

3 min read
loading...

Zoe Sargent este o tânără de doar 30 de ani care trece prin clipe grele din luna ianuarie. Atunci, ea a aflat că suferă de cancer în stadiul 3.

„Nu credeam că am nevoie de testul Papanicolau, dar apoi am aflat că am cancer cervical”

Zoe este dansatoare şi în la începutul anului se simţea foarte obosită şi avea dureri abdominale puternice. A crezut că sunt doar dureri menstruale şi că are nevoie de odihnă. A ajuns, însă, de urgenţă la spital, cu sângerări puternice.

Acolo a aflat, în urma analizelor, că suferă ce cancer cervical.

loading...

„Timp de câteva luni am avut câteva sângerări ușoare și dureri abdominale, dar m-am gândit că sunt dureri normale pe care le au uneori femeile”, a povestit Zoe.

Nu a aflat că are cancer decât când era într-o fază avansată

Ea povesteşte că, din cauza meseriei de dansatoare, se plimbă prin toată ţara. De aceea, nu aparţine de un anumit medic de familie şi nu a fost îndrumată să facă testul Papanicolau.

Din păcate, cancerul era destul de avansat şi a avut nevoie de 3 luni de spitalizare, chimioterapie, radioterapie, brahiterapie. De asemenea, a aflat că şi rinichii ei au cedat, având nevoie de stenturi ureterale, pentru care s-a făcut o intervenţie chirurgicală.

Doctorii i-au confirmat că organismul a respins boala şi că tumora nu se mai vede la radiografii şi ecografii. În septembrie va repeta analizele pentru a confirma că a dispărut cancerul, dar curele de radioterapie și tratamentele s-au încheiat acum.

„În ultimele șapte sau opt luni viața mea și a familiei mele s-a schimbat complet.

De la internarea de urgență fără să știu ce se întâmplă cu mine până la a mi se spune că organizmul meu a reacționat excelent la tratament, este greu de crezut că s-a terminat. Cum poți să te întorci la viața ta după cancer? Nu te poți întoarce la ceea ce obișnuiai să faci”, mărturiseşte Zoe.

Este recomandat ca toate femeile care au viaţa sexuală activă să facă testul Papanicolau în fiecare an. Această analiză poate depista cancerul de col uterin înca din primele stadii, când se poate trata foarte uşor.

Ca şi în cazul altor tipuri de cancer, cu cât este depistat mai devreme, cu atât rata de supravieţuire creşte în cancerul cervical. „În cazul cancerului de col uterin în stadiu 0, rata de supravieţuire la 5 ani este de 93%, la fel ca şi în stadiul IA. În stadiul IB, rata de supravieţuire este în jur de 80%. Pentru stadiul IIA, rata de supravieţuire este de 63%, iar pentru stadiu IIB, rata de supravieţuire este de 58%“, explică dr. Russu, conform adevarul.ro.

În stadiile III şi IV, ratele scad dramatic spre 15%, însă cifrele sunt pure estimări, pentru că evoluţia pacientelor depinde foarte mult de factori individuali, atenţionează medicul.

De asemenea, acest tip de cancer se poate poreveni

În România, vaccinarea antiHPV este inclusă în Calendarul Naţional de Imunizare pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani. Vaccinarea se face la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali care pot formula o cerere la medicul de familie. Totodată, se pot vaccina şi fetele şi femeile cu vârste de peste 15 ani care nu au beneficiat anterior de vaccine antiHPV şi care nu prezintă virusul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.