joi. ian. 21st, 2021

Ateroscleroza, boala ascunsa. Ce artere poate bloca si cum ne afecteaza

2 min read
loading...

Ateroscleroza este o afectiune caracterizata prin intarirea si ingustarea arterelor. Procesul este lent si progresiv. Boala impiedica desfasurare circulatiei sanguine, iar acesta nu mai este pompat in organele vitale ale organismului.

Ateroscleroza poate cauza atacuri cardiace, atacuri vascular-cerebrale sau afectiuni cardiovasculare. Conditia medicala poate fi prevenita si tratata, daca este depistata la timp.

Ateroscleroza debuteaza cand endoteliul se degradeaza, permitand colesterolului sa se depuna pe peretii arterelor. Organismul trimite aici un tip de globule albe din sange, pentru a curata acest colesterol, insa uneori celulele se blocheaza in zona afectata. In timp, placile ateromatoase continua sa se depuna, fiind alcatuite din colesterol, celule macrofage, calciu si alte substante din sange. Ateroscleroza poate afecta intregul sistem de artere, insa in principalboala afecteaza arterele mai mari din corp.

loading...

Ce simptome are ateroscleroza

Specialistii spun ca primele semne ale aterosclerozei incep sa se dezvolte in timpul adolescentei, cand apar zone cu globule albe pe peretii arterelor. De cele mai multe ori, nu exista niciun fel de simptome pana cand nu se desprinde o parte din placa ateromatoasa sau pana cand circulatia sangelui nu este restrictionata.

Ateroscleroza la arterele renale

Arterele renale alimenteaza rinichii cu sange, iar in cazul in care fluxul sanguin este redus, exista un risc mare ca persoana sa dezvolte boala rebala cronica. Pacientul care are un blocaj la nivelul unei artere renale poate sa se confrunte cu scaderea poftei de mancare, umflarea mainilor si picioarelor, dificultati de concentrare.

Ateroscleroza la arterele carotide

Arterele carotide iriga creierul cu sange. Un flux sanguin limitat poate duce la accident vascular cerebral, iar pacientul poate sa se confrunte cu diverse simptome ca rezultat al
aterosclerozei in aceasta zona, cum ar fi: dificultate in respiratie, stari de slabiciune, dureri de cap, paralizie.

Ateroscleroza la arterele coronare

Arterele coronare iriga muschiul inimii cu sange. Cand, insa, fluxul sanguin catre inima este limitat sau redus, complicatia aceasta poate sa provoace dureri in piept si infarct miocardic. Simptomele aterosclerozei pot fi, la acest nivel: anxietate extrema, varsaturi, durere in piept, tuse, stari de lesin.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.